25 november 2021 - Blog

Blog: Ik bid nie vur brune bone

Door Wiljan Smits


Een bekend gezegde, zeker bij de iets ouderen onder ons, is: Ik bid nie vur brune bone. Een uitspraak uit de tv serie Bartje, die vrij vertaald betekent dat hij bruine bonen niet lekker vindt. Voor mij werd vroeger veel eten “lekker” gemaakt door er een laagje appelmoes op te doen. Maar ik proefde die spruiten toch echt nog steeds en zou ze het liefst hebben laten liggen.

Ook onze koeien geven heel goed aan wat ze vinden van het voer dat ze voorgeschoteld krijgen. Dat heeft een grote invloed op de droge stof opname per dag. Want zit er iets bij wat niet smakelijk is? Dan laten ook koeien dat het liefst liggen. Onze wens is natuurlijk om veel voer in de koeien te krijgen. En dan op een zodanige manier dat ze er ook nog melk van maken. Smakelijkheid is daarvoor een belangrijke voorwaarde.

Ruwvoer uitdagingen

Dit seizoen is wederom heel bijzonder geweest qua groeiomstandigheden. Zeker is dat er veel gegroeid is. De temperaturen waren goed en vocht was er over het algemeen genoeg. Perfect voor hoge groei. De voederwaardes van de graskuilen gaan alle kanten op. Zeker is te zien dat er meer droge stof gegroeid is dan waarvoor is bemest. Lage eiwitgehaltes in de kuilen zijn geen uitzondering. Ook zien we veel kuilen met een hoog aandeel ruwe celstof. En mooi suiker. De zogenaamde “gezonde kuilen, weinig melk”. Ook het droge stof aandeel verschilt enorm. Van nat tot zeer droog. Allemaal factoren die invloed hebben op de droge stof opname en passagesnelheid in de koe.

De mais is er ondertussen af. Ook daar zien we een grote variatie. Op het oog leek het allemaal mooie maïs. Bij dieper inzoomen zijn er toch ook aardig wat verschillen. Te vroeg geoogst door wetgeving of andere omstandigheden. In de prik geoogst. Factoren die ook de groei en ontwikkeling van de plant hebben verstoord. Flink gewas maar een matig kolf zagen we verschillende keren. Die variatie bepaalt wel de droge stof opname van de koeien.

Zorgen voor smakelijke maaltijden

Wat kunnen we nou doen om de koeien een mooie, smakelijke maaltijd aan te bieden (waar ook nog melk van gemaakt kan worden) en daarmee de droge stof opname per dag te maximaliseren?

  • Bepaal de gewenste droge stof opname van uw melkvee en droge koeien.
  • Een juiste inschatting van de aanwezige voeders op het bedrijf en de mogelijkheid om een daar een combinatie van te maken is een belangrijke en meestal ook de voordeligste manier.
  • Ook voor droge koeien speelt de passagesnelheid een belangrijke rol. De tijd om daar effectief op in te spelen is bij droge koeien maar kort. Bovendien is er binnen deze groep veel variatie, veel verschillende leeftijden en verschillen in opname. Een uitdagende groep dus, die veel extra aandacht vraagt.
  • Daarnaast kunnen we binnen Victoria Mengvoeders via de optimalisatie het optimale rantsoen berekenen, zodat er maximaal rendement uit de beschikbare voeders behaald kan worden tegen een gunstige kostprijs.
  • En tenslotte zijn we steeds bezig om via multiprocessing (het behandelen van grondstoffen) het optimale uit de beschikbare grondstoffen te halen.

Alleen appelmoes toevoegen is dus niet genoeg om die spruitjes naar binnen te krijgen. De kwaliteit, de bereiding en de combinatie met de rest van wat er op je bord ligt maken het verschil.

Meer praktische tips van Wiljan? Abonneer op onze nieuwsbrief of volg ons op Facebook. 


Lees ook:

Specialist en Productmanager Rundveehouderij
Wiljan Smits

  • Rolde midden jaren 80 het adviseursvak in
  • In dienst bij Victoria Mengvoeders sinds april 1991
  • Richt zich deels op de begeleiding van klanten en deels op productontwikkeling 
Uitgelicht

Ons Verhaal 

In de videoserie Ons Verhaal vertellen we maandelijks wat er nodig is om rundveehouders met voer & advies succesvol te laten zijn. Elke maand komt er een nieuwe aflevering online, over onderwerpen die u als rundveehouder zeker zullen interesseren!



Lees meer