24 juni 2024 - Blog

De zomer van Bertha 6

Kort zal ik mezelf even voorstellen. Mijn naam is Bertha 6, een trotse melkkoe die haar dagen al jaren doorbrengt in een frisse stal op een mooie boerderij. Vandaag wil ik jullie meenemen in een onderwerp dat ons koeien vaak bezighoudt, vooral in de warme maanden: hittestress. Het is geen geheim dat wij koeien gevoelig zijn voor warmte en luchtvochtigheid. Wanneer de temperaturen stijgen, kunnen we behoorlijk last krijgen van de hitte. Gelukkig doet mijn baasje, samen met Victoria Mengvoeders en de hele melkveesector, er alles aan om het ons zo aangenaam mogelijk te maken.

Wanneer de zomer aanbreekt, verandert er van alles op de boerderij. Wat ik wel erg fijn vind is dat er goed voor ons gezorgd wordt. Uiteraard in de winter, maar zeker ook in de zomer. Mijn baasje is dan extra alert op onze gezondheid en comfort. Hij heeft ons verteld dat hittestress bij koeien een serieus probleem kan zijn. Het kan niet alleen onze melkproductie beïnvloeden, maar ook onze algehele gezondheid en welzijn. Daarom zijn er allerlei maatregelen genomen om ons te helpen deze warme periode door te komen.

Nu is dat wel anders!

Met dat warme drukkende weer was het vroeger een ellende om hier te zijn. Nu is dat wel anders! Vroeger kregen wij in de zomer dagelijks een warme maaltijd voorgeschoteld. We hadden dan echt geen zin om een hapje extra te nemen. Om te zorgen dat we geen buikpijn kregen, werd er ook nog eens stro toegevoegd aan ons eten. Daar kregen we het alleen maar warmer door en hadden we nog minder zin om te eten.

Voeding

Gelukkig gaat dat tegenwoordig allemaal anders. Allereerst is er het voer. Victoria Mengvoeders heeft speciaal voer ontwikkeld dat helpt bij het bestrijden van hittestress. Dit voer bevat extra vitaminen en mineralen die ons helpen om ons beter te voelen tijdens de hete dagen. Het is een beetje alsof wij koeien een speciale zomerse smoothie krijgen die ons op de been houdt!

Verder blijft ons voer tegenwoordig lekker fris. Het komt al fris uit de kuil én ik hoorde dat er iets aan het voer is toegevoegd waardoor het smakelijk blijft. Koe-ling heet dat begreep ik. Het voer is niet alleen fris, het heeft ook een lekkere smaak waarop ik nog een hapje extra pak. Ook gelukkig geen stro meer, alleen grondstoffen die gemakkelijk verteren.

Verkoeling

Daarnaast zijn er op de boerderij verschillende aanpassingen gedaan om ons koel te houden. Mijn baasje heeft grote ventilatoren geïnstalleerd in onze stal, zodat er altijd een frisse bries waait. Is kei lekker als het warm is en reken maar dat ik het snel warm heb! Ook zijn er soms sproeiers die ons besproeien. Dat voelt zo heerlijk verfrissend! En op de heetste dagen zorgt hij ervoor dat we genoeg schaduwrijke plekken hebben waar we kunnen rusten.

Drinken

Maar dat is nog niet alles. Wat helemaal super geregeld wordt, is dat ons drinkwater elke dag vers en koel is. Geen troep op de bodem. Nee mooi schoon. Twee keer in de week loopt er iemand rond die de bakken met een borstel schoonmaakt. Omdat het water lekker fris is wil ik ook best meer drinken. Koel ik van binnen ook een beetje. Mij hebben ze ook verteld dat er iets in het voer gestopt wordt waardoor ik nog meer zin krijg om lekker wat te drinken, hierdoor voel ik me veel prettiger.

Hoe die spullen allemaal heten weet ik ook niet, wel komt er regelmatig iemand langs die mijn baasje verteld wat te doen en hoe het te gebruiken. Als mijn baasje ergens een vraag over heeft, belt hij op en krijgt meteen of zeker de volgende dag een antwoord. Wel prima dat dat bedrijf van alles heeft voor ons comfort.

De sector maakt het verschil

De samenwerking tussen mijn baasje, Victoria Mengvoeders en de rest van de sector is echt bijzonder. Ze delen allemaal dezelfde passie voor het welzijn van de dieren. Mijn baasje heeft ons verteld dat er regelmatig bijeenkomsten en workshops zijn waar boeren samenkomen om de nieuwste technieken en kennis te delen. Zo blijven ze altijd op de hoogte van de beste manieren om ons te helpen.

Wij koeien merken echt het verschil. Dankzij al deze inspanningen hebben we veel minder last van de hitte en kunnen we blijven genieten van onze dagen op de boerderij. Het is fijn om te weten dat er zoveel mensen zijn die zich inzetten voor ons welzijn.

Dus als je deze zomer weer geniet van een glas melk, denk dan even aan ons. Wij, koeien, zijn dankbaar voor alle zorg en aandacht die we krijgen. En we zijn blij dat we een baasje hebben, die altijd het beste met ons voorheeft.

Over een 3-tal weken mag ik weer een verhaaltje vertellen en vertel ik graag wat er nog allemaal meer mogelijk is om het voor mij aangenaam te maken.

Geschreven door Wiljan Smits

Specialist en productmanager Rundveehouderij
Wiljan Smits

  • Specialist rundveehouderij
  • Rolde midden jaren 80 het adviseursvak in
  • In dienst bij Victoria Mengvoeders sinds april 1991
  • Richt zich deels op de begeleiding van klanten en deels op productontwikkeling 
Uitgelicht

Ons Verhaal 

In de videoserie Ons Verhaal vertellen we maandelijks wat er nodig is om rundveehouders met voer & advies succesvol te laten zijn. Elke maand komt er een nieuwe aflevering online, over onderwerpen die u als rundveehouder zeker zullen interesseren!Lees meer