6 juli 2020 - Nieuws

Wat betekent de nieuwe eiwitnorm voor uw bedrijf?

Op 30 juni jl. heeft Minister Carola Schouten bekendgemaakt dat het alternatieve eiwitplan niet overgenomen zal worden. Het plan is volgens Schouten te vrijblijvend en de uitvoeringslast zou te hoog worden. Hoewel intussen een motie aangenomen is inhoudende dat Schouten dit nog nader moet onderzoeken, betekent dit dat er een grote kans is dat de voorgestelde conceptregeling diervoeders, die Schouten in het kader van de stikstofproblematiek onlangs bekend heeft gemaakt, per 1 september 2020 in werking treedt.

Krachtvoermaatregel

In de krachtvoermaatregel worden maximale ruw eiwitgehalten vastgesteld voor bepaalde aangekochte en in voorraad zijnde diervoeders voor melkvee en jongvee in de periode van 1 september tot en met 31 december 2020. Afhankelijk van de intensiteit (kg melk/ha) en de grondsoort op uw bedrijf, geldt in bovengenoemde periode een maximale ruw eiwitnorm per kg voer.

Uitzonderingsregel

Indien de gezondheid van uw vee in het geding komt, bestaat de mogelijkheid om voeders aan te voeren met een hoger ruw eiwitgehalte. Dit is het geval als het ruw eiwitgehalte in het rantsoen met de nieuwe norm onder 155 g/kg komt. Indien u in aanmerking wilt komen voor deze uitzonderingsregel dient dit binnen één week na inwerkingtreding (1 september) van de regeling kenbaar gemaakt te worden bij RVO.

Om te bepalen of u in aanmerking komt voor de uitzonderingsregel is het van groot belang om tijdig in beeld te brengen in hoeverre deze regeling op uw bedrijf van toepassing is. Zeker omdat dit ook geldt voor voeders die op 1 september in de silo zitten en dus al in augustus geleverd worden.

Rantsoenaanpassingen

De nieuwe eiwitnorm zet u en ons voor een grote uitdaging. In de aanloop naar 1 september kijken wij samen met u naar de mogelijkheden voor uw bedrijf en maken een plan hoe we deze periode het beste kunnen overbruggen. Zodoende kunnen we, in het belang van ons beiden, tijdig anticiperen op de situatie. Met als doel een optimaal behoud van melkproductie, welzijn en diergezondheid.

Het zoeken naar klant-specifieke oplossingen en het aanpassen, produceren en naar uw wensen uitleveren van de nieuwe rantsoenen geeft ons een flinke uitdaging. Wij zijn hard aan het werk met de voorbereidingen om dit soepel te laten verlopen.

WEBINAR: WAT BETEKENT DE NIEUWE EIWITNORM VOOR UW BEDRIJF?

Om u goed voor te bereiden op de nieuwe tijdelijke maatregelen die per 1 september 2020 van kracht worden bieden wij u op donderdag 16 juli om 13.00 uur, in samenwerking met FG Bedrijfsontwikkeling, een Webinar aan. Tijdens deze Webinar vertellen Niels de Jong en Tom Vloet u graag meer over de nieuwe regelgeving en wat dit gaat betekenen voor uw bedrijf. Noteer deze datum alvast in uw agenda. Onze relaties ontvangen hiervoor van ons eerdaags nog een uitnodiging per e-mail.

Uitgelicht

Ons Verhaal 

In de videoserie Ons Verhaal vertellen we maandelijks wat er nodig is om rundveehouders met voer & advies succesvol te laten zijn. Elke maand komt er een nieuwe aflevering online, over onderwerpen die u als rundveehouder zeker zullen interesseren!



Lees meer