4 mei 2021 - Blog

Blog: Hoe hoog is de droge stof opname op uw bedrijf?

Door: Wiljan Smits – Rundveespecialist Victoria Mengvoeders

Dagelijks werk ik met koeien. Het zijn prachtige wezens met hun eigen wetten en waarheden. Iedere koe is anders. Per bedrijf kan de totale droge stof opname per dag bijvoorbeeld tot wel 8 kg verschillen. De kunst is om die wetten en waarheden en daarmee dus de behoeftes van een koe helder te krijgen. Wat betreft voeding betekent dat voor de koe een lekkere en fijne maaltijd. Is die maaltijd top, dan zal de koe maximaal vreten. De koe geeft er niks om hoeveel melk ze produceert, als het eten maar lekker is. De kunst is om het eten lekker te houden, dan wordt er ook melk gemaakt. Mijn ambitie is om dat samen met melkveehouders te realiseren.

Maar hoe zorg je nou voor lekker eten voor je koeien?

Tip #1: Ruwvoerwinning

De uitdaging is in eerste instantie om goed ruwvoer te winnen. Na een goede bemesting is het de kunst om mooi ruwvoer te winnen. Vanuit de koe geredeneerd, betekent dat smakelijk gras in de kuil. We kennen allemaal de beruchte 2e snede met veel ruwe celstof, weinig ruw eiwit en veel suiker. Dat leidt tot te weinig melk maar gezonde koeien. Koe blij maar boer iets minder. Vergelijken we die eerste en tweede snede, dan zien we zomaar 3 kg ds verschil in opname ten gunste van de eerste snede. Oorzaak is de vertering van het voer. Mijn tip is: probeer om altijd een soort eerste snede voor de koeien te hebben. Een hoge ds opname is dan het gevolg.

Tip #2: Maaien

Zoomen we in op bedrijven met een hoge ds opname (met minimaal 55% ruwvoer in het rantsoen) dan zien we dat zij zes prima sneden gras in de kuil realiseren. Mijn tip is dus: Ben niet bang om te maaien. De eerste snede en dan na maximaal 4 weken (liefst 3,5 week) de tweede snede er achteraan. Hiermee houd je de smakelijkheid hoog. Maai niet te zwaar, voor een goede hergroei. Vervolgens wederom goed bemesten, passend binnen de regelgeving. Dit lijkt misschien kostbaar maar we redeneren vanuit de koe en die wil gewoon alleen maar lekker eten. De boer wordt daar vervolgens voor beloond met veel melk.

Tip #3: Voerkosten analyseren

Zoals gezegd lijkt bovenstaande methode misschien kostbaar. Maar berekenen we later de voerkosten per kilogram melk dan wordt dat helder. Zelfs nu, met top ruwvoer en een prima kuilmanagement, presteren onze klanten het om voor 14 eurocent totale voerkosten een kg melk te produceren. Dit is het gevolg van vaak maaien, altijd een “eerste” snede in de kuil, waardoor de koeien een topmaaltijd krijgen.

Kortom: Realiseer meer melkopbrengst met een hogere droge stof opname. Dat kan met blije koeien. Denk vanuit de koe en realiseer een topresultaat.


Lees ook:

Specialist en productmanager Rundveehouderij
Wiljan Smits

  • Specialist rundveehouderij
  • Rolde midden jaren 80 het adviseursvak in
  • In dienst bij Victoria Mengvoeders sinds april 1991
  • Richt zich deels op de begeleiding van klanten en deels op productontwikkeling 
Uitgelicht

Ons Verhaal 

In de videoserie Ons Verhaal vertellen we maandelijks wat er nodig is om rundveehouders met voer & advies succesvol te laten zijn. Elke maand komt er een nieuwe aflevering online, over onderwerpen die u als rundveehouder zeker zullen interesseren!



Lees meer